Monday, August 15, 2011

Istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi

1. Pork: Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan

2. Swine: Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesies babi

3. Pig: Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50kg

4. Hog: Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50kg

5. Porcine: Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi

6. Boar: Babi liar

7. Lard: Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun

8. Bacon: Daging haiwan yang disalai, termasuk babi

9. Ham: Daging pada bahagian paha babi

10. Sow: Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan)

11. Sow Milk: Susu babi

2 comments:

anuar said...

menakutkan istilah2 ni..baru baca istilah je..huhu

a LoT oF LuV said...

hahahaha.. pasni nk beli makanan, kena perhati betul2..

Google