Wednesday, October 24, 2012

...

Baru je masuk opis, sebabnya.. pagi2 tadi bawa anak I p klinik... Datang dulu opis, isi borang then baru p klinik.. Cian plak tengok anak2 I.. demam silih berganti.. aritu sakit mata pon sama.. demam plak, Thaqif yang mula kena.. pastu Bazli, sekarang ni Bazli tengah demam ni.. I pulak bawa Thaqif je p klinik tadi.. nampaknya die je yang paling teruk.. bazli plak tak demam pagi tadi.. elok balik je klinik, Mr.M cakap Bazli plak demam..  Harap la cepat sembuh..

Hasil dari check up tadi.. Sakit mata thaqif dah ok.. Cume tinggal selsema n batuk.. Doktor kata peparu die ok.. I pon citer le kat doktor tue, thaqif ni pernah kena jangkitan kuman kat peparu n masuk wad.. selalu kena p nezbulizer.. time2 die batuk tak berhenti @ nafas die laju.. I tanye le, kot2 ade injection yang die suggest kan kat I untuk kuatkan peparu die... sekali doktor suggest kan injection Pneumococcal.. ape tah.. sekali die kata harga die Rm300.. ok... takpe, janji anak I ok.. tak larat dah nak tengok die macam ni... nak bg makan eskrem pon takut2.. cian die.. die beriya2 nak.. Pfffffhhh...

Takpe2.. kena tanye kat klinik yang selalu I pi nih... Dah try google, tapi tak banyak yang dapat info tentang nih.. kena tanye terus pada doktor..



2 comments:

monamie said...

zila.. penumococoal tu ada dua kali injection.. mula ms umur setahun dan second dos kena amik before dia umur 3 thn or else dia tak menjalankan functionnya.. jadi sia2 ja.. anak2 kakmona amik ni... tujuan cucuk ni untuk elak segala yang berkaitan paru2 ..

a LoT oF LuV said...

Thanks kak mona sayang..

Google