Monday, October 29, 2012

Kampung

Raya kali ni, berjaya beraya ngan adil.. hehehe.. 2-2 side balik.. rabu malam balik rumah mak I.. Malam raya balik plak rumah mentua.. Persiapan macam biasa.. ketupat, rendang I yang masak.. Bile dah petang tu, kak I balik.. pass plak pada die wat kek coklat n sambal tahi minyak.. Beriya la I, nak sambut orang datang takbir.. sekali, orang yg ditunggu tak kunjung tiba.. sob..sob..sob.. semua persiapan tu diberi ke anak2 sedara makan.. dah rezeki diorg.. 

Masa nak balik Perak plak, malam tu jugak.. bile masuk je highway, baru teringat kunci runmah I tertinggal.. huhuhuhu.. cadangnya nak singgah ambik baju raya sebelum bertolak ke Perak.. maka nak dijadikan citer.. pusing le kami ikut susur rembau/pedas.. punye le jauh nak u-turn.. Mr.M tak leh nak salahkan I... sebab die punye salah.. nasib la.. kalo tak bernanah le telinga I dengar bebelan die.. hahahha...masa otw ke KL tue.. kete menuju ke arah selatan.. punye le banyak.. jalan pon slow je.. nasib le ke KL lancar.. sampai KL dalam pukul 1 lebih nak ke pukul 2 pagi.. Mr.M naik ambik baju n barang yang I dah siap2kan.. zasss balik Perak dalam pukul 2 lebih..

Alhamdulillah, kete agak lenggang.. ada masa, jem gak.. Tapi sepanjang2 perjalanan, kat mana ada R&R @ hentian @ susur keluar highway.. bersusun2 kete parking, maybe diorang tido kat dalam kete kot.. Kami sampai Simpang Pulai dalam pukul 5 lebih.. Mr.M nak tunggu Petronas bukak pukul 7 pagi, sebab nak isi gas.. Maknanya, raya kali ni.. kami tertinggal solat raya n mandi sunat raya.. huhuhu.. pukul 8 camtu, baru sampai Kuala Kangsar.. Masa tu le Mr.M bagitau.. mak mentua I masuk Hospital... terus Marah Mr.M... n terus feeling2 sedey.. sob..sob..sob..

Keadaan Mentua n mak I yang semakin uzur.. terus bersemangat nak balik kampung agak kerap lagi.. huhuhuhu.. InshaALLAH.. salam dengan kedua2 mak I ni.. terus macam sebak je.. dapat ke I cium tangan ni lagi nanti???? Ajal, maut kite tak tau.. kalo tak die yang pergi, mungkin kite yang akan pergi kan.. sedey + sebak bile genggam tangan diorang.. Sob..sob..sob..

Semalam plak kena balik KL.. hari ni I dah start keje... bukan mcm Mr.M.. boleh keje sesuka hati die.. Jalan punye le jem... MELEKAT!!!.. Memulanya, dari rumah mentua.. Kami ikut jalan kampung.. Sungai Siput... Masuk plak highway kat Ipoh... Sekali JEMMM!!! keluar plak jalan kampung ikut susur keluar gopeng.. sekali jalan kampung plak jem.. masuk balik highway ikut simpang pulai.. Jem lagi.. keluar lagi kat tapah.. dah tu, ikut je jalan kampung sampai le Bernam jaya.. baru masuk highway, sebab malam semakin lewat.. takut kalo apa2 hal kete nanti.. boleh kol plusline.. minta tolong.. dah le askar berderet2.. Total masa I dok kt dalam kete.. 10 jam hokeyyy!!! cian ngan anak2.. 

Pape pon Alhamdulillah selamat sampai ngan selamat.. Syukur Ya ALLah.. bile bukak FB.. status yg sama diorg apdet... JEM.. Jem.. n jem... huhuhuhu.. Jem 1 Malaysia kot... 

2 comments:

monamie said...

zila, kalau bertolak awal..before pukul 10 pagi insyaallah sampai KL dengan aman tanpa jem.

Kakmona dari Simpang pulai pukul 10.30pg.. pukul 12.30tengahari selamat sampai putrajaya. :D

a LoT oF LuV said...

Waaahhh.. bestnya.. tula, cik abg kite tu.. syg sgt nak tgglkan kg die.. dah nak balik pon die p bersembang lagi ngan sedara die.. soba jelah..

Google