Sunday, November 14, 2010

tak tau nak letak tajuk.. (Resepi Rendang Tok)

Huisss... Raya dah dekat.. w/pon hanya Hari Raya Haji, tapi excited & tak sabar nak tggu hari rabu ni.. sebabnya, ini le first raya yang aku sambut di Rumah sendiri.. Kalo sesebelum nih, pantang raya je, balik kampung ni kampung tu.. tak berpeluang nak raya umah sendiri.. Tapi untuk tahun ini, awal2 lagi aku dah cakap ngan mr. M, "tak nak balik mana2.. raya umah sendiri nak tak??".. memula die macam nak tak nak je, tapi aku ni dok ajak die berkali2.. last2 die mengalah..


So, sekarang nih aku sibuk meng'google' resepi rendang.. Bukan aku tak tau masak rendang, tapi nak try rendang yang lain plak. Puncanya, aku gi open house umah kawan Mr. M.. rendang yang dihidangkan amat le membuat ku teringau2.. rasenya mcm tak puas je mkn seketul.. nak tambah malu plak.. huhuhuhu... rase die pedas2 n manis sket2..


Dgn tak malunya, aku minta resepi.. tapi hampas!! bukan die yang buat.. tapi order!! frust sesgt!! Lagi pon Mr. M asyik dok puji le sampai lani.. Bikin hati ku panas.. Dalam ati nih.. "ape ingat aku tak leh buat ke??" Bukan ke semangat bersaing camni bagus.. boleh memajukan diri aku.. huhuhuhuhu.. tgh gigih mencari resepi nih.. mak aku nyer buku resepi pon ku bongkar.. Tapi bukan rendang tok macam kat bawah ye.. yang nih aku sesaja nak bubuh.. bg penuh sket n3 nih..


Ntah mana nye rendang tok ku kebas.. janji ada gambau.. Hah.. ngan resepi sekali..

Bahan-bahan ( 1 family )

1 kg daging - dipotong sebesar 3 inci atau ikut suka
2 cawan santan pekat - 1 biji kelapa
1/2 cawan kerisik
1/2 biji kelapa utk kepingan - dihiris nipis (tak pakai pun tak apa)
100gm gula kabung atau 3 sudu besar gula merah
1 batang kulit kayu manis
Garam secukup rasa

Bahan2 kisar:-
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar/teh lada hitam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar/teh jintan putih
1 sudu besar/teh jintan manis
3 biji buah keras
3 kuntum bunga lawang
25 biji cili kering
5 batang serai
5 cm halia
20 biji bawang kecil

Cara-cara

Kelapa kepingan: buang kulit dan hiris kelapa nipis2
Gaul daging dengan bahan2 yg dikisar
Masukkan daging yg telah digaul dgn bahan2 kisar tadi ke dlm kuali.
Tuangkan santan dan masukkan kerisik, kelapa kepingan, kulit kayu manis dan gula kabung dlm kuali.
Panaskan kuali di atas dapur dgn api sederhana.
Kacau selalu agar tidak melekat. Apabila masakan hampir kering, masukkan garam secukup rasa.
Perlahankan api dan kacau hingga kering.

2 comments:

Arissa Zoela said...

mcm sedap jer..hehehe...salam kenal.i follow u k..

a LoT oF LuV said...

tq..

Google