Thursday, July 21, 2011

Pesakit HIV Pertahankan Iman Di Gereja?


Disinilah pesakit HIV MUSLIM ditempatkan. Kerana dibuang oleh masyarakat ISLAM sendiri, mereka Terpaksa menumpang berteduh di GEREJA!!!
Gambar jesus berada dimana2


Tempat Memberi Ceramah


Kata pak cik ini : "Ustaz tolong keluarkan kami gereja dari ini""Ustaz, boleh tak sampaikan sedikit kuliah dalam 10 minit pada saudara-saudara kita di sini" minta kak Liza.


Mmm, eee, kita taaruf dahululah ye, Nama saya…..Inilah pertama kali dalam hidup saya, sejak bergelar ustaz, tidak mampu mengeluarkan apa-apa perkataan.


Hari ini 23 Jun jam 12.30 tengah hari, saya bersama pesakit HIV positif. Pada hal ketika ini, penghuni semua sedang tidur, berehat setelah makan ubat. Tetapi mereka semua bangun kerana mendapat tahu seorang ustaz datang melawat mereka.


Saya tidak mampu mengeluarkan apa-apa perkataan bukan kerana mereka pesakit HIV. Tetapi, tempat kami menyampaikan kuliah agama ini ialah di dalam sebuah gereja.Tetapi inilah hakikatnya. Tempat perlindungan pesakit HIV bagi orang dewasa adalah di gereja.


Orang bukan Islam yang menaungi mereka, dan sudah beberapa yang mati di sini.


Menurut Kak Liza, bagi pesakit HIV dewasa, tidak ada tempat perlindungan yang dibuat oleh orang Islam.Majlis Agama Islam Selangor pernah bercadang untuk membuatnya, tetapi hingga sekarang belum menunjukkan apa-apa perkembangan.


Saya malu pada diri saya saat ini. Seolah-olah, saya diberi tahu,"apa lah kamu orang Islam ni, cakap aje pandai, saudara seIslam yang sakit pun tidak dihiraukan".


Selesai taaruf, salah seorang dari mereka memberi tahu,"Imam masjid sebelah selalu datang"


Hati saya menyapa:-Kenapa tidak dibuat di masjid sahaja tempat perlindugan ini, bukannya tak ada tanah…"


"Pihak MAIS ada jugalah jengok kami, tapi jarang-jarang. Dalam sebulan sekali lah."


Hati saya menyapa:-"Kena sampaikan ni, pada sahabat-sahabat dari MAIS. Kena buat sesuatu."Saya masih kelu dan tidak mampu mengeluarkan apa-apa perkataan.


Tajuk apa yang saya nak sampaikan?Tajuk Ukhuwah? Tajuk berkasih sayang sesama Islam?


Tajuk "semua perkara ada hikmah"? Tajuk apa? Tajuk apa yang sesuai?"Aduhai Tuhan.. kenapa aku di sini hari ini.." rintih hati saya atau lebih tepat:-"Kenapa sekarang baru dapat tahu, kenapa tidak peka, kenapa tidak dari dulu lagi aku datang menjenguk sahabat-sahabat seIslam di sini..


"Akhirnya saya menyampaikan sedikit tazkirah, tak sampai dua minit. Saya hanya membicarakan mengenai kasih sayang Allah pada manusia.


Semakin banyak saya berkata, semakin banyak hati saya berkata:-"Ah… pandai cakap aje, apa yang kamu buat hah…"Tazkirah di akhiri dengan sedikit ucapan dari kak Liza.


Majlis berakhir dengan bersalaman. Salah seorang penghuni, dengan suara yang rendah, berkata pada saya:-"Ustaz.. terima kasih sebab datang ye..


"Nak menitik air mata saya melihat mereka.


Dari mata mereka, mereka seolah-olah memberi tahu saya,"Ustaz, keluarkanlah kami dari gereja ini"


Saya melangkah keluar dari dewan kuliah. Di sebelahnya terdapat salib. Yang masih boleh berjalan, menghantar saya hingga ke kereta.


Mereka melambai ke arah kami serombongan sambil berkata:-"Nanti datang lagi ye..


"Van yang kami naiki menuruni cerun kawasan gereja.


Hati saya tak putus-putus berdoa:-"Ya Allah, selamatkan iman mereka. Ya Allah, beri kami kemampuan, dalam tahun ini insyaAllah, kami akan usaha mengeluarkan mereka dari gereja ini Ya Allah.


"Kami meninggalkan tempat ini. insyaAllah, selepas saya pulang dari Turki nanti minggu depan, kita akan usahakan sesuatu, bisik hati saya.


Pada saya, mewujudkan tempat perlindungan ini dah taraf fardhu ain dah, ini kerana tidak ada lagi tempat perlindungan bagi orang dewasa seperti ini yang dibuat.


Selagi ada orang Islam yang masih duduk di gereja ini, selagi itulah tanggung jawab ini tidak terlepas dari setiap bahu orang Islam.


Saya menyeru pada semua pembaca. Mari sama-sama kita usahakan. Jika ada niat, maka, insyaAllah, pasti ada jalan.


InsyaAllah, saya akan mewar-warkan pada semua jika ia akan dimulakan. InsyaAllah, dalam tahun ini juga, kita akan keluarkan mereka dari gereja ini. InsyaAllah, dalam tahun ini juga, kita akan usahakan rumah penjagaan bagi orang Islam.


Semoga sedikti niat ini mendapat bantuan ilahi, amin…


Masa membaca artikel ni, hati I tersentuh... Betapa I tak peka dengan keadaan sekeliling.. Tak tau pon benda macam ni jadi pada sedara seISLAM kite, mungkin antara mereka.. ade yang sedang bertarung atau menunggu masa untuk di panggil olehNYA...


Tak semua pesakit yang menghidap penyakit ini disebabkan oleh kesalahan diri.. Jika ianya datang dari kesalahan diri sendiri pon kite tak patut menghukum mereka.. Sedangkan ALLAH pon sentiasa mengampumkan hambaNYA...


Nasib baik terjumpa artikel ini, kerana ianya boleh memberikan Iktibar yang bermakna dalam hidup I..


Apa yang mampu I buat, untuk menyebarkan perkara ini kepada umat Islam yang lain, supaya boleh membantu yang termampu.. dari segi sumbangan ke.. tenaga ke...

No comments:

Google