Tuesday, March 16, 2010

Alhamdulillah.. Selamat dah

Salam semua.. Ketika korang baca N3 nie, aku sedang bercuti panjang gilerrrr!!! Yabeda bedu!!!. Aku tengah happy sekarang sebab aku dah pon selamat melahirkan seorang lagi zuriat.

Tepat jam 3.37pm 14hb Mac 2010, aku selamat melahirkan seorang putera. secara Caesarean Section.. Tak pernah2 kena operate, kali nih kena plak.. huhhh!!! Sakit kiuttt!!! serik nak ada baby lagi..

Pada 13hb Mac, aku gi serah diri di Hospital Putrajaya.. Atas arahan doktor ok.. Seperti yang diajdualkan, 14hb aku akan di 'induce'. Pagi 14hb, masa awal pagi.. Diorang wat 'CTG' pada heartbeat baby.. diorang dapat trace graf pada CTG tue, pada kadar yang kurang memuaskan..
Setelah 2-3 jam wat CTG, keadaan masih tak berubah.. masa tu doktor dah arahkan aku gi bilik prosedur untuk tengok bukaan jalan.. Sekali gus nak pecahkan air ketuban aku..

Doktor : Puan, sekarang puan gi ke bilik prosedur, i nak tengok air ketuban u.. Kalo air ketuban tu warna hijau.. U kena sedia, sebab U kena operate.. Kalo air ketuban tu ok.. I bagi u peluang bersalin secara normal..
Panik le masa tue.. usah le cerita.. muka aku pucat lesi, kalo toreh pon x berdarah kot.. Bukan ape, kalo boleh tak nak kena operate2 nih.. Melahirkan secara pembedahan memang menyakitkan dan menyusahkan..

Setelah bertarung dengan kesakitan selama 6jam..(bersalinkan anak2 yang sebelum2 ni tak pon cam tue) bertemankan suami disisi.. (ekekeke.. die pon serik tengok aku bertarung nyawa masa tue..) Percubaan demi percubaan untuk bersalin normal gagal!!.. Aku ditolak ke dewan bedah..

Yang nih.. InsyaAllah, esok2 aku sambung ok.. Layan gambau nih dulu..

2 Jam selepas dilahirkan

Lebatnya kening..
Hidung die kombang ke mancung??
Cutenya anak aku..
Alhamdulillah setelah bertarung nyawa.. Inilah hasilnya..
Budak kuat tidoo..
Sehari selepas dilahirkan

Tidoo lagikss..

4 comments:

@Z said...

congrats! waa bestnya dpt baby baru.. semoga cepat sembuh ye.. take care.. ;)

a LoT oF LuV said...

Thanks az.. Harap2 gitu le..

Anggerik said...

Zila!! Congratulation. Maaf intan baru sempat tengok blog Zila hari ni... bestnya dapat baby!! Doakan intan cepat dapat baby juga ye..... :)

a LoT oF LuV said...

Cik Intan: InsyaAllah, lepas nih turn cik Intan plak..

Google