Thursday, September 17, 2009

Opis yang sunyi

Lagi 3 hari kita akan menyambut hari raya.. Banyak staff yang dah mule bercuti.. agaknya diorang tengah bergumbira di kampung ketika ni.. Aku je yang x balik lagi.. Sungguh pon aku disini tapi hatiku dah sampai kg (kg aku!!) ok... badan je kat sini.. Tambahan plak kali turn balik kg Mr. M. Walaupon hakikatnya aku kureng gumbira beraya kat sana, tapi dah jadi tanggungjawab aku untuk mengikut kata2 suami kan..kan.. Lagi pon tahun sebelum2 nie kiteorang memang mengamal sistem giliran ni.. Kena le redha, dengan keadaan sekarang.. Bukan x balik kg aku tahun nie, tapi raya ke3 nanti.. (Tu le sape soh kawin ngan orang jauh!! Padan muka!!)

Teringat masa zaman sekolah dulu, ketika nie aku sedang sibuk tolong mak aku wat persiapan raya.. pasang langsir.. sapu2 halaman umah.. kacau mak aku wat kuih.. pastu wat projek ngan akak aku, g cari kayu untuk wat tempat pelita.. time malam plak, dah mula main bunga api ngan akak aku ngan pasang pelita keliling umah.. Lagi 2 hari nak raya, aku & ayah aku dah mula menunggu kepulangan abg2 n kakak2 aku.. time tu, yang bujang2 blm pkai kete.. cume 2 orang akak (berkahwin) aku dah berkereta.. yang lain naik bas je.. Bas plak masuk kampung aku ada timenya.. 4 kali dalam sehari.. Bile dah petang2 tuh, bile bas berhenti je kat umah aku.. aku berlari2 menjenguk keluar, nak tengok sape yang balik.. kalo akak @ abg aku yang balik, aku ape lagi.. melompat keriangan..

Hari mantai plak, kiteorang sekeluarga bertungkus lumus menyiapkan juadah untuk hari raya.. (dah mula dah rase nak nanggis..) Ayah ngan abg2 aku sibuk membakar lemang & wat sup.. mak plak ngan akak2 aku, sibuk wat ketupat, rendang, kuah kacang dengan lauk pauk untuk berbuka... Tapi sayang tu sume kenangan.. Allah dah tarik kegembiraan 2 dari aku.. aku x dapat nak merasai kegembiraan menyambut raya macam dulu.. Sayang jugak, Mr. M x sempat nak mengalami pengalaman tue.. Kalo die dapat merasai suasana tu, mesti setiap tahun die nak beraya kat umah aku..

Airmata ku mula bergenangan.. tambahan plak aku tengah dengar lagu raya "Dendang Perantau".. Lagu kesukaan ayah aku!!


Dah le x nak cite lagi.. sebab aku rindu dengan suasana macam tue.. Nanti aku nanggis lagi!!... Chalo...

2 comments:

Cik_daya said...

Selamat menyambut hari raya walaupun dimana saja anda beraya..

a LoT oF LuV said...

Selamat Hari raya..
Maaf Zahir Batin

Google